دسته بندی مطالب

غربالگری سلامت جنین غربالگری سلامت نوزادان غربالگری و پیشگیری از سرطان خدمات تشخیص پزشکی و بالینی خدمات ایمونولوژی و ایمونوفلورسانس خدمات پاتولوژی و سیتو پاتولوژی آموزش های همگانی و تخصصی همکاران و متخصصین آزمایشگاهی

میـزان تاثیر تغذیه و سبک زندگی بر باروری زنان

| تعداد بازدید : 3657

از مهم ترین مراحل زندگی یک زن است و سلامت او و فرزندش به چگونگی طی شدن آن بستگی دارد بنابراین هر زنی باید قبل از باردارشدن به پزشک مراجعه کند تا بایدها و نبایدهای این دوران را یاد بگیرد.

میـزان تاثیر تغذیه و سبک زندگی بر باروری زنان

از مهم ترین مراحل زندگی یک زن است و سلامت او و فرزندش به چگونگی طی شدن آن بستگی دارد بنابراین هر زنی باید قبل از باردارشدن به پزشک مراجعه کند تا بایدها و نبایدهای این دوران را یاد بگیرد...

برای بهبود کیفیت تخمک و افزایش شانس باروری از سه ماه قبل از سیکل های اینداکشن -  IUI  و یا IVFرعایت نکات زیر میتواند ارزشمند باشد:1-کاهش کربوهیدرات ها و افزایش پروتئین مصرفی می تواند بطور قابل ملاحظه ای سبب افزایش شانس بارداری و تولد پس از IVF گردد .وقتی پروتئین مصرفی بیش از 25%رژیم غذایی و کربوهیدرات مصرفی کمتر از 40%باشد نرخ بارداری80 %افزایش می یابد.همچنین زنانی که مصرف  کمترچربی های اشباع ، شکر و کربوهیدرات های دارای گلیسمی بالا ، مصرف  بیشتر پروتئین گیاهی به جای پروتین حیوانی ، لبنیات پرچرب ، فیبر ، مولتی ویتامین و آهن با استفاده از منابع گیاهی و مکمل آهن  و نیزتحرک  روزانه بیشتر و شاخص توده بدنی کمتری داشتند 80  % کمتر مشکلات ناباروری ناشی از تخمک گذاری داشتند.پروتئین های حیوانی ارگانیک مانند گوشت گوسفند ، ماهی ،تخم مرغ ومرغ های بدون آنتی بیوتیک و هورمون میتواند در رژیم غذایی قرار بگیرد.

علاوه براین مصرف پروتئین گیاهی مانند اسفناج و حبوبات یک وعده درروز بسیارمفید است . ذکر این نکته ضروری است که با افزایش میزان  پروتئین از ذخایر ویتامین  Aدر بدن کاسته می شود از این رو باید مصرف مواد دارای ویتامینA مانند جگر ، زرده تخم مرغ  ومواد دارای بتاکاروتن مانندهویج ،طالبی، نارنگی و....را افزایش داد.در زنان آسیایی بالاترین نرخ ناباروری وجود دارد که دلیل عمده آن مصرف زیاد برنج سفید است. با جایگزین کردن برنج قهوه ای (سبوس دار) به جای برنج سفید می توان میزان گلیسمی آن را کاهش داد.

مصرف غلات سبوس دار مانند گندم کامل ، جو و جوانه ها بدلیل داشتن فیبر و ویتامین های مختلف  بویژه کروم حائز اهمیت است زیرا فیبر و کروم موجود درآن سبب کاهش هورمونهای اضافی وتعادل قند خون می گردد.همچنین مصرف ژل رویال زنبور عسل ، زنجبیل و کنجد بدلیل ارزش تغذیه ای بالا توصیه می گردد.مصرف وانواع مغزها مانند گردو،بادام، پسته وفندق بدلیل داشتن انواع اسید آمینه ها و سلنیوم  بسیار ضروری است .پرهیز از محصولات سویا و چربیهای ترانس بالا مانند چربی گوشت و مرغ و کره گیاهی و استفاده  از روغن ماهی بدون جیوه  ،  روغن زیتون و روغن هسته انگور لازم می باشد . فقط چربی موجود در لبنیات ارگانیک مانند شیر پرچرب خالص و کره حیوانی  100% طبیعی سودمند است .از سیگار، الکل ، کافئین ، شکر  و غذاهای فرآوری شده باید به شدت اجتناب گردد.رژیم غذایی مذکورهمراه با مصرف میوه ها و سبزیها و اضافه کردن چربی های سالم غیر اشباع سبب تعادل هورمونی و افزایش کیفیت تخمک و باروری ونیز کاهش میزان سقط خواهد شد.2 -درمان و رفع کم خونی  و داشتن ذخایر آهن کافی و درمان کمبود ویتامین D میتواند با مصرف مکمل های حاوی آنتی اکسیدان ها بر طرف شود. به دلیل اینکه آنتی اکسیدانها سبب محافظت از تخمک در برابر رادیکال های آزاد می شوند این آنتی اکسیدانها عبارتند از  اسید فولیک، ویتامین E ، ویتامین C ، گروه ویتامین های B کمپلکس و ویتامین D. مصرف مکمل های مولتی ویتامین، آهن ، روی ، منیزیم ، کلسیم ، Co-anzym-Q10  همچنین استفاده از مکمل جلبک گیاهی کلورلا (Algomed) بدلیل داشتن کلیه اسید آمینه های ضروری برای بهبود کیفیت تخمک بسیار مفید است.3-  اطمینان از عملکرد نرمال تیرویید.4- کاهش زمان نشستن بطور طولانی و افزایش  میزان تحرک باعث بالا رفتن جریان خون و نیز سبب رساندن اکسیژن کافی و مواد مغذی  به بافت ها می گردد  در نتیجه برای سلامت تخمک ضروری است . جریان خون  ناکافی می تواند به دلیل کمبودآهن ، کم تحرکی ، کم آبی و غلظت خون ایجاد شود.5- نوشیدن حداقل 2 لیتر آب در روز زیرا کم آبی سبب غلظت خون می گردد و جریان خون در بدن کاهش می یابد . 6- تحرک مانند پیاده روی ، دویدن ، تنیس یا یوگا سبب جریان خون در بدن می گردد و خون تازه را به  همه سلولها می رساند و سبب اکسیژن رسانی به آنها می گردد. همانطور که در شکل  زیرمشاهده می کنید ، سیکل تخمک گذاری و آماده سازی تخمک جهت تخمک گذاری حدود 90 روز طول می کشد در این سیکل 90 روزه علاوه بر تغذیه صحیح ،جریان خون مناسب و عدم استرس  نیزحائز اهمیت است.   به طور خلاصه پیشنهادی که می توان برای یک برنامه روزانه داشت:

صبحانه: دو عدد تخم مرغ + شیر یا  پنیر و کره  حیوانی طبیعی و کمی نان سبوس دارمیان وعده میوه -مغزها   ( روزانه 100 گرم  انواع مغز  شامل  پسته -گردو – بادام - فندق وبادام زمینی و نخودچی)

ناهار: گوشت یا مرغ  یا ماهی با سبزیجات تازه یا پخته بدون برنج با کمی نان سبوس دار به خصوص سنگکمیان وعده: میوه و مغزها  و گاهی خرما خشک  یا انجیرشام: پروتئین گیاهی مانند  آش رشته  یا خوراک لوبیا یا عدسی روزی دو هویج پخته همراه روغن زیتون

 

میزان تاثیر تغذیه و سبک زندگی بر باروری زنان

کاهش کربوهیدرات ها و افزایش پروتئین مصرفی می تواند بطور قابل ملاحظه ای سبب افزایش شانس بارداری و تولد نوزاد زنده پس از IVF گردد. دکتر جفری راسل از انستیتو باروریDelaware در نیویورک آمریکا نتایج تحقیقات خود را در شصت و یکمین کنگره متخصصین زنان امریکا در سال 2013 به شرح ذیل ارائه داد. رژیم های با کربو هیدرات فراوان ، یک محیط نامساعد برای تخمک قبل از بارداری یا لانه گزینی ایجاد می کنند . در محیط های با گلوکز زیاد تخمک ها و جنین ها دارای کیفیت خوب نخواهند بود. با کاهش کربوهیدرات ها و افزایش پروتئین می توان تخمک را در یک شرایط خوب، سالم و دارای مواد مغذی قرار داد. در مطالعه دکتر راسل رژیم غذایی سه روزه 120 زن 36 و 37 ساله مورد ارزیابی قرارگرفت و مشخص شد که 60 تا 70 درصد آن کربوهیدرات است. سپس بیماران به دو دسته تقسیم بندی شدند.آنهایی که رژیم غذایی آنها به طور متوسط حاوی بیش از 25% پروتئین بود (48=n) و افرادی که رژیم غذایی آنها کمتر از 25% پروتئین داشت(72=n). تفاوتی بین شاخص توده بدنی بین دو گروه مشاهده نشد(حدود kg/m2 26 ) ولی نتایج IVF بین دو گروه بسیار متفاوت بود .رشد بلاستوسیست در افراد دارای رژیم پروتئین زیاد نسبت به افراد دارای رژیم پروتئین کم بالاتر بود:(%54.3در برابر %38 ; p < 0.002 ) و نرخ بارداری (%66.6 در برابر%31.9 ; p < 0.0005) و نرخ تولد زنده (%58.3 در برابر%11.3 ; p <0 0.0005) بود.این نتایج نشان داده که وقتی پروتئین مصرفی بیش از% 25 رژیم غذایی و کربوهیدرات مصرفی کمتر از %40 باشد نرخ بارداری تا%80 افزایش می یابد.اکنون دکتر راسل به همه بیماران تحت IVF توصیه می کند که سه ماه قبل از IVF میزان کربوهیدرات مصرفی را کاهش و میزان پروتئین مصرفی را افزایش دهند.باید توجه داشت که هیچ محدودیت کالری وجود ندارد اما باید میزان پروتئین مصرفی بیش از %25 تا %35 ومیزان کربوهیدرات مصرفی کمتر از% 40 باشد. این یک برنامه کاهش وزن برای بارداری نیست بلکه به معنای تغذیه سالمتر برای باردار شدن است. در تحقیق دیگر دکتر راسل درسال 2012 بیماران تحت IVF که به رژیم کم کربوهیدرات و با پروتئین زیاد روی آوردند در سیکل بعدی IVF نرخ تشکیل بلاستوسیست از 19% به 45% و نرخ بارداری از 17% به 83 % افزایش یافت. حتی بیماران بدون IVF و PCO نرخ بارداریشان پس از این تغییر رژیم غذایی بهبود یافت.

تحقیق دکتر راسل نشان دهنده آن است که اگرچه میزان گلوکز خون به اندازه ای بالا نیست که در رنج بیمارن دیابتی قرارگیرد اما به اندازه کافی برای رشد تخمک و بلاستوسیت سمی می باشد. این غلظت گلوکز در نتیجه مصرف کربوهیدرات زیاد است. همچنین درسال 2007 مطالعه ای توسط محققین دانشگاه هاروارد آمریکا در زمینه رابطه تغذیه وسبک زندگی با مشکلات ناباروری انجام گرفت. در این تحقیق سبک زندگی 17544 زن که قصد بارداری داشتند یا باردار شدند را به مدت 8سال بررسی کردند.زنانی که مصرف کمترچربیهای اشباع ، شکر و کربوهیدرات های دارای قند بالا ، مصرف بیشتر پروتئین گیاهی به جای پروتین حیوانی ، لبنیات پرچرب ، فیبر ، مولتی ویتامین و آهن با استفاده از منابع گیاهی و مکمل آهن و نیزتحرک روزانه بیشتر و شاخص توده بدنی کمتری داشتند 80 درصد کمتر مشکلات ناباروری ناشی از تخمک گذاری را نشان دادند. این رابطه بدون توجه به سن این زنان واینکه آنها قبلا باردار شده اند یا نه وجود داشت.سیکل تخمک گذاری و آماده سازی تخمک جهت تخمک گذاری حدود 90 روز طول می کشد در این سیکل 90 روزه علاوه بر تغذیه صحیح ،جریان خون مناسب و عدم استرس نیزحائز اهمیت است.

 

نتایج تحقیقات نشان می دهد که در رژیم غذایی روزانه باید میزان پروتئین مصرفی بیش از 25% باشد وحتما یک وعده نیز از پروتئین گیاهی استفاده گردد. مخصوصا باید پروتئین های حیوانی ارگانیک مانند گوشت گوسفند ، ماهی ،تخم مرغ ومرغ های بدون آنتی بیوتیک و هورمون مصرف گردد . علاوه براین مصرف پروتئین گیاهی مانند اسفناج و حبوبات یک وعده درروز بسیارمفید است .ذکر این نکته ضروری است که با افزایش میزان پروتئین، از ذخایر ویتامین A در بدن کاسته می شود. از این رو باید مصرف مواد دارای ویتامینA مانند جگر ، زرده تخم مرغ ومواد دارای بتاکاروتن مانندهویج ،طالبی، نارنگی و... را افزایش داد.


نویسندگان

فیروزه ربیعی، به کوشش مرکز آموزش های تخصصی آزمایشگاه اریترون

اطلاعات مسیر پیدا نشد

تماس با ما


اریترون یک آزمایشگاه تخصصی است که از راه های مختلف می‌توانید با آن در تماس باشید و پرسش ها و مشکلات خود را به آسانی با متخصصین ما در میان بگذارید.

ساعت کار: از 05:30 صبح الی 12 شب به طور یکسره و روزهای تعطیل از 6:30 صبح الی 10 شب

آدرس: اصفهان، خیابان شیخ صدوق شمالی، خیابان شیخ مفید غربی

شماره تماس:  7-36631906- 031            2 -36633621 - 031

031-37134

شماره فکس: 89784728- 021                        کد پستی : 76351-81647
ایمیل: [email protected] 

 

جوابدهی

شماره واتس آپ برای دریافت جواب آزمایش :   

   09138183947  

 

نمونه گیری در منزل

برای هماهنگی جهت نمونه گیری در محل مورد نظر خود با شماره های زیر در ساعت مشخص تماس حاصل فرمایید:

آقای مهندس عزیزی    09131689270