آزمایشگاه بر روی تراشه (LoC) یک تکنیک نانو مهندسی سه بعدی است که عناصر بیولوژیکی را بر اساس الگوی چرخهای که معمولاً در طبیعت یافت میشود، ترکیب میکند و مواد را برای تماس بسیار مؤثرتر با سطح حساس تراشه در پروسهای به نام «انتقال جرم» تحریک میکند، همچنین تجزیه و تحلیل های مختلفی از جمله عملیات بیوشیمیایی، سنتز شیمیایی و توالی یابی DNA را بر روی یک تراشه واحد انجام می دهد که در غیر این صورت با صرف زمان در آزمایشگاه انجام می شود. LoC حاصل فناوری های میکروفلوئیدی است که در دستگاه های تراشه آزمایشگاهی استفاده می شوند و در اصل ادغام سیال، الکترونیک، اپتیک و حسگرهای زیستی است. با توجه به کوچک سازی این اقدامات بیوشیمیایی، می توان سرعت بهتری در تشخیص، راندمان هزینه، ارگونومی، حساسیت و غیره به دست آورد.
مدل 7000- AA دستگاه طیف سنج جذب اتمی ،(محصول سال 2018 شرکت ژاپنی Shimadzu) حساسیت و دقت فوق العاده بیشتری نسبت به مدلهای قدیمی نشان می دهد. همچنین به دلیل داشتن دو اپتیک نوری و فیلترهای دیجیتالی قابل تنظیم، کمترین خطای انسانی و آنالیتیکی را در انواع آنالیزها دارد.
با استفاده از این دستگاه می توان غلظت بیش از 70 عنصر موجود در نمونه های مایع و جامد مانند نمونههای بیولوژیک، مواد غذایی، نمونه های زیست محیطی، پتروشیمی و محصولات کشاورزی در حد غلظت میکروگرم بر لیتر را اندازهگیری نمود.
در این روش ترکیبات موجود در نمونههای پیچیده توسط کروماتوگرافی گازی جداسازی و سپس توسط اسپکترومتر جرمی، شناسایی و اندازهگیری میشوند. طیف های جرمی حاصل از آنالیز همانند اثر انگشت میتوانند بطور حساس و قابل اطمینان برای شناسایی ترکیبات آلی استفاده گردند. ترکیباتی که نسبتا فرار و پایدار حرارتی هستند به سادگی توسط این دستگاه قابل آنالیز میباشند.
جمع آوری خون با استفاده از لوله های مناسب، یکی از مراحل اساسی و مهم در انجام آزمایش های بالینی می باشد. برای نمونه گیری از خون، لوله های تجاری مختلفی وجود دارند که برخی از آنها فاقد ضدانعقاد و مواد افزودنی بوده و برخی دارای مواد ضدانعقاد مخصوصی هستند که هرکدام برای تست های آزمایشگاهی خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.
تکنیکی با قدرت تفکیک بالا برای بررسی حذف ها و یا اضافه شدگی های در کل ژنوم و شناسایی عدم تعادل کروموزومی است. این آزمایش را کاریوتیپ مولکولی می نامند و به طور ویژه برای شناسایی علل عقب ماندگی های ذهنی و یا ناهنجاری های مادرزادی کاربرد دارد. این آزمایش می تواند به عنوان آزمایش روتین در آزمایشگاه های سیتوژنتیک جایگزین روش های قدیمی مطالعه کروموزمی و تعیین کاریوتیپ در بعضی موارد شود. اساس این آزمایش مقایسه هیبرید شدگی ژنوم در میکروآرایه ها است.(Microarray array Comparative Genomic Hybridization) .
علاوه بر تستهای معمول آزمایشگاهی و کلینیکی، تشخیص بیمارانی با بیماریهای مادرزادی متابولیسمی برمبنای تستهای خاصی نظیر کروماتوگرافی تعویض یون (IEC) و کروماتوگرافی مایع انجام پذیر است. ترکیب این تست ها ، با استفاده از نمونه های متفاوت، کلید تایید اختلالالت متابولیسمی هستند، که تشخیص قطعی آنها با تستهای DNA یا آزمایشات انتقال آنزیم (enzyme transport) تایید می شود.
در دهه ی اخیر، تکنیک طیف سنج جرمی متصل به کروماتوگرافی مایع (HPLC-MS/MS) به عنوان یک تکنولوژی مهم در شیمی پزشکی پیشرفت کرده است. از مهم ترین زمینه های استفاده از آن می توان به مانیتورینگ داروها و تشخیص نارسایی های متابولیکی اشاره کرد. نقاط قوت اصلی HPLC-MS/MS شامل : خصوصیات بالقوه تحلیلی، گستره ی وسیع کاربرد آن در آنالیز ملکولهای کوچک تا بزرگ، توانایی آزمایش های چندین پارامتری وداشتن زمینه ی مناسب برای طراحی تستهای قدرتمند با قابلیت انعطاف بالا در یک بازه ی زمانی کوتاه است.
هر تکنیک آزمایشگاهی باید ثابت کند که می تواند به ما نتایج قابل اعتماد و دقیقی را در زمان تعیین شده بدهد. HPLC به دلیل گستردگی دامنه ی کاربرد سال هاست به عنوان یک روش تجزیه ای با دقت و صحت بالا در زمینه های صنعت ، تعیین کیفیت داروها و تشخیص پزشکی بکار می رود. از طرف دیگر این تکنیک قابلیت اندازه گیری مقادیر بسیار کم، ترکیبات قطبی، ناپایدار به دما و غیر فرار را دارا می باشد. از مزایای دیگر این تکنیک توانایی اندازه گیری همزمان چند ترکیب با هزینه ی کمتر نسبت به سایر متد ها و با تکرار پذیری بالا می باشد.
در موجودات زنده سلولهای تمایز نیافته ای وجود دارند که می توانند سلول هایی را تولید کنند که نهایتاً بافت های تخصصی و اندام ها را شکل می دهند. این سلول ها سلول های بنیادی نامیده می شوند. سه نوع عمده از این سلولها وجود دارد؛ سلول های بنیادی جنینی ( embryonic stem cell) و سلول های بنیادی بالغ (Adult stem cell) و سلولهای بنیادی بند ناف (umbilical cord stem cell ). در این مقاله به توضیح فناوری سلولهای بنیادی و کاربرد انها می پردازیم.
فلوسایتومتری (Flow Cytometry) روشی است که در آن سلولهای موجود در سوسپانسیون در منطقه تمرکز هیدرودینامیک به صورت جریان لامینار از فلوسل و مقابل نور لیزر عبور کرده و از نظر مشخصات فیزیکی مثل اندازه، داشتن گرانول، شکل و پیچیدگی هسته و نیز از نظر شاخص های موجود در سطح غشا، سیتوپلاسم و هسته با واسطه آنتی بادی های منوکلونال و پلی کلونالی که با مواد فلورسانس نشان دار شده اند بررسی می گردند. . پرتوهای لیزر بر روی سلول ها( متصل به رنگ فلورسنس ) متمرکز و به آنها برخورد می نمایند و پراکنده می شوند. پراکندگی ها در جهت جلو (FSC)و جانبی (SSC) ثبت می شوند. پرتوهای پراکنده شده پیش از رسیدن به آشکارسازها از طریق فیلترها و آیینه ها در جهت صحیح هدایت و توسط تقویت کننده ها، تقویت شده و سپس به آشکار ساز می رسند.
ازمون (ELISPOT (Enzyme linked immunospot که اساس انجام ان مانند ازمون الایزا است ، به منظور تعیین فراوانی انواع سلولهای ایمنی مترشحه مانند زیر مجموعه های سلولهای T، سلولهای B وسلولهای ایمنی ذاتی به کار می رود. در مقایسه با تکنیک الایزا ، اجرای ازمون ELISPOT اسانتر بوده و دارای حساسیت بالاتری است (20 تا 200 بار بیشتر از روش الایزا) این ازمون توانایی شناسایی 1 سلول در 100,000 سلول را داراست . در ازمون ELISPOT توانایی سلول ترشح کننده با شمارش نقاط ایجاد شده در کف چاهک ها بررسی می شود می سازد. واحد اندازه گیری تکنیک (SFC(Spot forming cells است که سنجش کمی و ارزیابی فعالیت ترشحی سلولی را امکان پذیر می سازد.
کروماتوگرافی گازی اولین بار در سال 1952 به منظور جداسازی اسیدهای چرب مورد استفاده قرار گرفت. اما امروزه به عنوان یک متد تجزیه ای مناسب به منظور شناسایی و اندازه گیری ترکیبات ( در بسیاری از تحقیقات و آزمایشگاه های صنعتی) مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این تکنیک به دلیل قابلیت اندازه گیری مقادیر بسیار کم نمونه کاربرد گسترده ای در مطالعات زیست محیطی ، دارویی و بیولوژیکی و آزمایشگاه های تشخیص طبی دارا می باشد.ترکیباتی که با این تکنیک قابل اندازه گیری هستند باید فرار بوده و پایداری دمایی بالایی داشته باشند.
کروماتوگرافی (Chromatography) روشی است در علم شیمی برای جداسازی اجزای یک مخلوط با عبور دادن یک فاز متحرک از روی یک فاز ساکن. در این روش معمولاً مخلوط که به صورت مایع یا گاز است از یک لوله یا شبکه گذرانده میشود؛ سرعت حرکت اجزای تشکیل دهنده مخلوط در لوله یا شبکه مختلف است (با توجه به عناصر دیواره داخلی لوله یاشبکه) در نتیجه مخلوط به اجزای تشکیل دهنده تجزیه شده و هر جز جداگانه خارج میشود.
روش ایمونوفلورسانس به دو روش مستقیم وغیر مستقیم. انجام می شود . هر دو روش مستقیم (Direct immunofluorescense) و غیر مستقیم (Indirect immunofluorescense) برپایه اتصال اختصاصی آنتی ژن - آنتی بادی استوار است. در ایمونوفلورسانس مستقیم تنها از یک آنتی بادی که به مواد فلوروسنت متصل شده است، استفاده می گردد و در روش ایمونوفلورسانس غیر مستقیم از دو آنتی بادی استفاده می شود که آنتی بادی ثانویه به مواد فلوروسنت اتصال یافته است.
اریترون یک آزمایشگاه تخصصی است که از راه های مختلف میتوانید با آن در تماس باشید و پرسش ها و مشکلات خود را به آسانی با متخصصین ما در میان بگذارید.
آدرس: اصفهان، خیابان شیخ صدوق شمالی، خیابان شیخ مفید غربی
شماره تماس: 7-36631906- 031 2 -36633621 - 031
شماره فکس: 89784728- 021 کد پستی : 76351-81647
ایمیل: [email protected]
شماره واتس آپ برای دریافت جواب آزمایش :
09138183947
برای هماهنگی جهت نمونه گیری در محل مورد نظر خود با شماره های زیر در ساعت مشخص تماس حاصل فرمایید:
آقای مهندس عزیزی 09131689270
تمام حقوق مطالب و محتویات این سایت متعلق به آزمایشگاه اریترون می باشد.